21 december 2023

Dura Vermeer wint tender Vrouwenpolder fase 4 in Barendrecht

De gemeente Barendrecht heeft Dura Vermeer Bouw Zuid West de ontwikkeling en realisatie van het sluitstuk van Vrouwenpolder definitief gegund. Deze gebiedsontwikkeling omvat 127 woningen met een centraal gelegen park dat de wijk verbindt. Het plan ‘Bloei’ is ontworpen in samenwerking met MoederscheimMoonen Architects en Felixx Landschapsarchitecten en gekozen op basis van de goede prijs-kwaliteit verhouding. Betaalbaar een duurzaam wonen voor inwoners van Barendrecht staat in dit project centraal.

Dura Vermeer wint tender Vrouwenpolder fase 4 in Barendrecht

Betaalbaar wonen

Bloei biedt met 127 woningen een gevarieerd en toegankelijk woonprogramma. Het plan omvat sociale huurwoningen (35%), middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen (37%), en dure koopwoningen (28%). Variërend van appartementen tot eengezinswoningen, voorziet deze samenstelling in de diverse behoeften van Barendrechters en creëert het een inclusieve woonomgeving. Inwoners van Barendrecht krijgen voorrang bij de toewijzing van de koopwoningen, wat de lokale doorstroming op de woningmarkt bevordert. 

Kloppend hart

Bloei vormt het kloppende hart van de wijk en onderscheid zich door de opvallende architectuur. In het ontwerp is veel aandacht voor de natuur. Dit is terug te zien in de sfeervolle houten pergola’s en de houten galerijen en achtergevels van de appartementengebouwen.  
 
Het woonprogramma is verdeeld over drie kwadranten, terwijl het vierde kwadrant wordt omgevormd tot een centraal park voor de gehele wijk. In het hart van de wijk bevinden zich appartementengebouwen en een buurthuiskamer.  
 
Wethouder Lennart van der Linden: “Betaalbaar wonen voor lokale starters en doorstromers leeft ontzettend. Samen met Dura Vermeer brengen we dat in Vrouwenpolder in de praktijk. Het ontwerp is ambitieus, groen en stedenbouwkundig zeer fraai. Op dit fraaie nieuwe hart van de wijk kunnen Dura Vermeer, de gemeente Barendrecht, de huidige en de toekomstige bewoners trots zijn!” 

Klimaatadaptief en duurzaam

Bij de ontwikkeling staat klimaatadaptatie, energie-efficiëntie en het gebruik van natuurlijke materialen centraal. Door het bufferen van hemelwater op daken, in voortuinen en in zogenaamde bioswales, kan wateroverlast in extreme weersomstandigheden verminderd worden. Groene daken en de aanplanting van bomen en struiken in volle grond dragen bij aan het verminderen van hittestress en het vergroten van de biodiversiteit.
Het gebruik van materialen met een lage milieubelasting, met name in de houten binnenwerelden op de binnenterreinen, geeft de duurzaamheidsambities van het project weer. Bovendien wordt het merendeel van de woningen energieneutraal ontwikkeld, wat resulteert in lagere energiekosten voor de toekomstige bewoners. 
 
Nicolle Terlouw, directeur Dura Vermeer Bouw Zuid West: “We zijn enorm trots met de definitieve gunning van de gemeente Barendrecht aan Dura Vermeer voor de spreekwoordelijke finale van Vrouwenpolder met ons plan Bloei. We kijken ernaar uit om in goede samenwerking met de gemeente en de woningcorporatie de ambities waar te maken en daarmee een relevante maatschappelijke bijdrage te leveren met dit hoogwaardige inclusieve en klimaatadaptieve plan.” 
 

Planning

De beoogde start van de bouw is gepland voor 2025. Meer informatie vind je op deze projectwebsite.